|
|
WAKAFFIE
nieuwsbrief - fourth edition
|
|
|
|
|
|
|
|
we houden je op de
hoogte!
|
|
we
delen graag de evolutie van onze koffieplanten
en de WAKAFFIE.
omdat
we zelf allergisch zijn aan SPAM voorzien we ook de
mogelijkheid om zo rap of tellen weer uit te schrijven, dat kan
je onderaan deze mail.
en
omdat we openstaan voor feedback, SPAM ons, we kunnen
er tegen ;-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
greenhouse
- clubhouse
|
|
Rony
en Annelies, eigenaars van koffie quin,
zijn op bezoek geweest en hebben groene koffiebonen rechtsreeks
uit honduras meegebracht.
het
bezoek behelsde een bezichtiging van 'het
plantage-ke' of ons clubhouse en dat hebben we
dan ook gedaan.
conclusie
is dat we veel werk hebben, er
mag slechts 1 koffieplantstekje
per pot zijn en dat zijn er nu (veel) meer,
dus bij een volgende verplanting wordt het scheiden geblazen -
ons aantal zal wel ongeveer verdrie-voudigen! - en we hebben
vooral caturra staan als variëteit.
dit
naast de recent aangekochte nana plantjes
en zaden. wel staat er 1 bourbon subsoort,
de grootsten!
maar
dus, na de passage van Rony, die opgegroeid is op een koffieplantage
in honduras, is onze biodiversiteit gedaald van
4 naar 3 soorten.
zelf
heeft koffie quin enkel caturra staan in honduras, graag
bewaren we een warm plekje onder de lampen
voor het enige clubhouse-lid dat er straks nog
bij zal kunnen.
wil
je één van de laatste beschikbare
plaatsen in het clubhouse, doe zoals Hannah - welcome! - en
aarzel niet....
|
|
|
|
|
|
wakaffie
|
|
doordat
er een overdaad aan groene verse koffiebonen beschikbaar is
hebben we een voorraad ingeslagen. en je raadt het nooit,
koffie uit honduras.
er
zijn 3 verwerkingsmethodes van de groene koffie:
-
natural: de koffie wordt gedroogd en
daarna van de pulp ontdaan, dit zorgt voor een volle smaak
-
whashed: de koffie wordt ontpulpt en
gewassen wat een frisse toets geeft
-
honey: de koffie wordt ontpult maar
niet gewassen, het vliesje errond droogt op rond de koffieboon
het
branden is reeds gestart en de resultaten zijn goed,
een lekkere koffieboon. we branden niet te hard zodat veel van
de oorspronkelijke koffie aroma's
beschikbaar blijven in de boon.
tijdens
het bezoek hebben we ook gebrand samen met Rony, ruiken,
proeven en kijken, dat is ook roosteren.
de
wapsule die we daarna met de vers gebrande koffie gevuld en
gebruikt hebben voor een shotje WAQUIN was
lekker. echt lekker.
dus
voor de liefhebbers die het verschil willen proeven tussen de #
werwerkingsmethodes, we hebben een
melange-ke voorzien ;-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wapsules!
|
|
de
wapsules zijn er! maar wel nog een beetje verborgen, op
pagina 2 van onze webshop.
voorlopig
gaan de testen met de guinea pigs goed,
de feedback is ook goed. het grote verschil met andere koffie
is dat - en dat geldt zowel voor de wapsules als de gewone
koffie - je verse koffie drinkt. bij het recent bestellen van
een nespresso aparaat was de koffie die er bij zat - als
proevertje - gebrand op 3 januari 2021... idealiter drink je
koffie 1 à 2 maanden na de branding, dan
bevat hij de meeste aroma's.
guinea
pigs die zich for free aanmelden geven hun volledig informed
consent om wapsules te testen, commentaar te
geven en gedeeld te worden op social media!
het
werkt als volgt: jij geeft ons een lege
weckpot (of ander luchtdicht tupperware
creatie) en wij geven je die gevuld met
wapsules terug + guinea pig proever.
een
shotje wakaffie, een lungo of een déca
's avonds in de zetel, como tu quieres....
|
|
|
|
|
|
toekomst
|
|
starten
met een erratum in de laatste nieuwsbrief: in de wereldreis mail
stond 'parlez', dat moest parley zijn...
kwestie van geen communicatie stoornissen
te creëren ;-)
verder
zullen jullie door hebben dat we wel contact
houden met Rony en Annelies, de vorderingen met
koffie quin laten we jullie zeker op tijd weten.
onze
focus ligt namelijk niet op het branden en verkopen van koffie,
maar op de koffieplantjes. kweken willen we ;-)
voor
de mensen in honduras echter is dit broodwinning waar veel van
afhangt. vandaar dat we liefst van al
koffie quin verkopen, veel tot heel veel. met Rony en Annelies
lossen we dat zeker op!
verder
zijn we begonnen aan de wereldreis die we
in de vorige nieuwsbrief aangekondigd hadden. de eerste stop
was Panama, bonen uit Boquete met
toetsen van chocolade en rode bes. een ware streling voor de
tong!
alsnog
een wereldreisje overwegen? we hebben nog 3 maanden te gaan ;-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|